Blog / Referenties

Wifi op reis: enkele handige tips

Trek je tijdens de zomermaanden naar zonnigere oorden? Dan heb je bij de keuze van een hotel of vakantiehuis misschien rekening gehouden met het feit of er gratis wifi in de buurt was. Ook in cafés, restaurants of op het strand heb je steeds vaker de mogelijkheid om snel even te verbinden met een openbare wifi-hotspot.

 

Superhandig én meestal goedkoper dan een 3G- of 4G-verbinding. Maar is het altijd even veilig om zomaar om het even waar aan te loggen? Wij kunnen eigenlijk maar één goede raad geven: gebruik je gezond verstand. Als je zelf geen eigenaar bent van het wifi-netwerk, is het altijd mogelijk dat er personen met slechte bedoelingen op hetzelfde netwerk zitten. Of je nu in je hotel, in een strandbar of in eigen land via Telenet Wi-Free surft.

 

Gevaar

Als je aanlogt via een open verbinding is er sowieso geen enkele vorm van controle en is het risico het grootst. Maar ook wifi-netwerken die beveiligd zijn met een wachtwoord – wat in hotels vaak het geval is – vormen geen automatische veiligheidsgarantie tegen surfers met slechte intenties.

 

Wees dus altijd voorzichtig met vertrouwelijke informatie. Als je snel even de lokale busregeling of de openingsuren van de supermarkt wil checken, dan is er relatief weinig risico verbonden aan het gebruik van een openbare wifi-verbinding. Maar regel via deze weg zeker geen bankzaken en doe evenmin aankopen via het internet. Vermijd ook alle websites of applicaties waarvoor je je moet aanloggen, zoals e-mailprogramma’s of Facebook. Dat doe je beter via een mobiele 3G- of 4G-verbinding.

 

Mifi

De beste manier om veilig te surfen op reis of je kinderen stil te houden op de achterbank? Dat kan door je eigen wifi-hotspot te creëren. Er bestaan speciale mifi-toestellen – een samentrekking van mobile en wifi – die datanetwerk omzetten in wifi-verbinding. Het enige wat je nodig hebt, is zo’n mifi-router en een simkaart. Vaak bieden telecomproviders de mogelijkheid om gratis een tweede simkaart aan te vragen. Maar met een aparte data-only simkaart lukt het ook. Een eenvoudig mifi-toestel kan je al aanschaffen voor minder dan 200 euro. Geen geld voor een rustige kroost op de achterbank, als je het ons vraagt!

 

 

Lees meer..

Gastenwifi: enkele tips en tricks

Als je de vorige blogposts trouw hebt gelezen, ben je intussen helemaal ingewijd in de wondere wereld van de gastenwifi. In dit artikel zetten we nog de allerlaatste puntjes op de i, en daarna ben je er helemaal klaar voor!

 

Naam

Het kind moet natuurlijk een naam hebben, dat is bij wifi niet anders. Bij elke installatie die we doen, kan je de naam van de wifiverbinding vrij kiezen. Voor klanten en bezoekers is het wel handig dat ze in één oogopslag zien welke wifi voor hen bestemd is, om verwarring te vermijden.

 

Wachtwoord

Een goed wachtwoord is belangrijk, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Het heeft geen zin om te investeren in een aparte gastenwifi, en hem vervolgens te beveiligen met wachtwoorden als ‘123456’ of ‘gast’.

 

Wie mag binnen?

Er bestaan verschillende manieren om mensen toegang te geven tot je gastenwifi. Je kunt alle bezoekers permanent laten inloggen met hetzelfde wachtwoord of je kunt ervoor kiezen om regelmatig van wachtwoord te wisselen. Wil je iets meer inzicht krijgen in de bezoekers die van je wifi gebruikmaken? Dan kan je er ook voor opteren om gebruikers te laten registreren op een website, waar ze bv. hun naam, mailadres of andere gegevens moeten achterlaten. Op die manier is het ook mogelijk om gepersonaliseerde toegangscodes per persoon of per dag te genereren. Heb je een Facebookpagina die je graag in de kijker wil zetten? Dan kan je bezoekers eerst vragen om je pagina liken vooraleer ze toegang krijgen tot de wifi.

Lees meer..

Gastenwifi voor gevorderden

In een vorige blogpost (Aparte wifi voor klanten of gasten?) kon je lezen waarom het belangrijk is dat klanten, bezoekers en leveranciers op een afgescheiden wifi-verbinding kunnen surfen. Vandaag gaan we nog een stapje verder en bekijken we hoe zo’n gastenwifi precies is opgezet.

Antenne

Vooraleer we beginnen, het is belangrijk om te weten dat access points in dit verhaal een belangrijke rol spelen. Een access point is een wifi-antenne, die via radiogolven een wifi-signaal uitzendt. Je kunt ze een beetje vergelijken met de antennes die in de jaren 90 op de mobiele telefoons prijkten.

Afhankelijk van wat je er precies mee wil bereiken, zijn er verschillende vormen van antennes beschikbaar. Sommige antennes zenden een signaal uit in een bolvorm rond het access point. Er bestaan ook signalen in de vorm van een halve bol, die perfect zijn om bv. tegen het plafond te hangen. Ten slotte kan je kiezen voor een gerichte antenne, die je kunt instellen om een signaal naar een specifiek punt te richten.

Aan de slag

Wil je graag gastenwifi opzetten, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Alles hangt namelijk af van de huidige wifi-installatie in je bedrijf, kantoor, conferentieruimte of winkel. In sommige gevallen zullen er ‘intelligente’ toestellen aanwezig zijn, die vrij makkelijk te configureren zijn in een gastensetting. Oudere installaties hebben die mogelijkheid meestal niet, maar dat hoeft geen obstakel te zijn. Zonder aan de achterliggende structuur iets te veranderen, kunnen we aan de hand van enkele beperkte ingrepen al voor een veilig, efficiënt en snel gastennetwerk zorgen, met behulp van bovenstaande access points.

De meest ideale situatie? Dat is ongetwijfeld om al vóór de bouw van het pand goed na te denken over de noden op het vlak van (gasten)wifi. Het is immers perfect mogelijk om op basis van de bouwplannen al meteen een ideale configuratie uit te tekenen.

Lees meer..

Aparte wifi voor klanten of gasten?

Externe bezoekers die een presentatie komen geven, leveranciers die snel hun mails willen checken of klanten die gewoon even willen surfen tijdens het winkelen. Er zijn duizend-en-één redenen te bedenken waarom gratis wifi voor je gasten stilaan onontbeerlijk is. Maar wil je al die gasten zomaar laten meesurfen op jouw interne netwerk? Of zijn er andere oplossingen?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: uiteraard is er een andere oplossing! En nog wel eentje die voor de hand ligt. Het is namelijk perfect mogelijk om voor al die tijdelijke gasten een aparte gastenwifi op te zetten, waardoor ze wel op het internet kunnen surfen, maar niets van jouw interne keuken kunnen zien. Win-win dus.

 

Safety first

De hamvraag blijft natuurlijk: waarom is zo’n gescheiden gastenwifi nodig? We zoomen hieronder in op de belangrijkste redenen.

 

1. Stel dat je klanten of bezoekers gewoon toegang geeft tot dezelfde wifi-verbinding die jijzelf of je medewerkers gebruiken. Dat klinkt handig, maar betekent ook dat iedereen gewoon toegang krijgt tot niet-afgeschermde interne documenten die bijvoorbeeld op jullie server bewaard staan. Als bedrijfsleider wil je toch zomaar geen vertrouwelijke gegevens te grabbel gooien? Nochtans is dat exact wat je doet door gasten mee te laten surfen op je interne netwerk.

 

2. Moeten we daar zo dramatisch over doen? Niet iedereen heeft toch slechte bedoelingen? Zeker niet, maar soms gebeuren de drama’s ook onbewust. Wat als één van je gasten zonder het te weten een virus meebrengt en door aan te loggen ook meteen jouw systemen besmet? Dat gebeurt vaker dan je zou denken en zorgt onvermijdelijk voor een hoop miserie.

 

3. Tot slot nog een iets onschuldigere reden, die daarom niet minder vervelend is. Stel dat jouw bezoeker een half uur te vroeg op de afspraak is en besluit om de wachttijd te overbruggen met een aflevering van z’n favoriete Netflix-serie. Dan wil je toch niet dat dit jouw systemen in die mate overbelast, dat je medewerkers plots veel trager kunnen surfen of hun werk niet meer naar behoren kunnen doen?

 

Redenen genoeg dus om te kiezen voor de veiligste en meest professionele optie: één intern netwerk voor je eigen medewerkers en een aparte wifi voor gasten. In een volgende blogpost bekijken we in detail hoe zo’n gastenwifi is opgezet. Wie in tussentijd advies kan gebruiken, mag uiteraard altijd een seintje geven!

Lees meer..

Welke internetsnelheid heb je echt nodig?

Een snelle internetverbinding is tegenwoordig onontbeerlijk. Maar vanaf welke snelheid kan je echt comfortabel surfen? En wat betekent het als je internetprovider je een snelheid van 100 Mbps belooft?

Mbps staat voor megabits per seconde. Het is de maximale snelheid waarmee je bestanden kunt downloaden, en wordt dus gebruikt om de snelheid van een internetverbinding uit te drukken. Hoeveel Mbps je nodig hebt, hangt af van het aantal gebruikers en hoe intensief ze surfen, streamen of gamen.

Laat ons even een rekensommetje maken. De grootte van een bestand wordt uitgedrukt in megabyte (MB). Eén byte komt overeen met acht bits. Als je wilt weten hoeveel megabytes je per seconde kunt downloaden, moet je de megabits per seconde delen door 8. Een downloadsnelheid van 100 Mbps betekent dus dat je 12,5 MB per seconde binnenhaalt (100 gedeeld door 8).

 

Wat is comfortabel?

Vijftien jaar geleden was de gemiddelde snelheid zo’n 4 Mbps. Om vandaag de dag op een comfortabele manier te kunnen surfen, is een snelheid van 30 Mbps per persoon zeker noodzakelijk. Een gezin van twee personen heeft bijgevolg voldoende aan 60 Mbps. Heb je kinderen in huis, dan is 100 Mbps een goede richtlijn. Een gezin van vier waarvan de ouders regelmatig Netflix kijken en de kinderen graag gamen of muziek streamen, zullen makkelijk een downloadsnelheid tussen de 100 en 200 Mbps kunnen gebruiken. Ben je een nieuw samengesteld gezin of heb je zware downloaders in huis? Dan is 200 Mbps echt geen overbodige luxe.

Lees meer..

Zes dingen die je wifi-bereik kunnen beïnvloeden

Hoe komt het toch dat je op sommige plekken in huis of op kantoor een wifi-bereik op volle sterkte hebt, terwijl het op andere plaatsen plots veel moeilijker is om je wifi-signaal op te vangen? Geen nood, in de meeste gevallen is daar een logische verklaring voor.

Hieronder een lijstje van zes dingen die het signaal kunnen verstoren, en waarvan je het misschien niet altijd verwacht.

 

Schouw of schoorsteen

Een prachtige schouw in het midden van de woonkamer doet je bereik meestal geen goed. Vier extra muren, een gietijzeren kachel of een marmeren bekleding: stuk voor stuk stoorzenders voor het wifi-signaal.

 

Koelkast of wasmachine

In elke woning vind je tal van grote metalen voorwerpen, zoals een koelkast, wasmachine of droogkast. Draadloze wifi-golven kunnen er niet zomaar doorheen, wat onvermijdelijk een negatieve invloed heeft op je wifi-signaal. Staat je wifi naast de frigo? Dan verplaats je best één van beide.

 

Wifi van de buren

Hebben de buren supersterke wifi? Dan zou het kunnen dat jouw wifi-signaal hierdoor beïnvloed wordt. Het netwerk van de buren saboteren is misschien net iets te drastisch, maar een professional weet hier wel raad mee. Het komt erop neer dat je jouw wifi-golven op een ander kanaal laat programmeren. Vergelijk het met radiozenders die op een verschillende frequentie uitzenden om mekaar niet te hinderen.

 

Trap of lift

Een trap of een lift is vaak een massieve constructie in het midden van een woning of kantoorgebouw. Een stalen liftkoker of een trap in natuursteen? Je hebt intussen wel al begrepen dat wifi daar niet zo van houdt.

 

Isolatie

Moderne nieuwbouwwoningen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energiefactuur en het milieu, iets minder goed voor een sterk wifi-signaal. Heb je een goed geïsoleerde woning of kantoorruimte in L-vorm en wil je overal een even goed wifi-bereik? Dan is het advies van een expert geen overbodige luxe.

 

Pampers

Ja, je leest het goed. Wegwerpluiers voor baby’s vormen een buffer waar een wifi-signaal niet zo vlot doorheen geraakt. Zo’n luier is namelijk ontworpen om geen enkele druppel door te laten, en dat is precies wat hij ook met je wifi-signaal zal doen: blokkeren. Eén pak pampers vormt absoluut geen probleem. Maar wanneer je aan het hamsteren slaat en de voorraadkamer helemaal vol hebt gestouwd, zou de wifi daar wel eens minder gelukkig van kunnen worden.

Te veel stoorzenders in huis? Neem gerust contact op voor een analyse!

Lees meer..

Modem en router: wat is het verschil?

Wanneer ik bij klanten over de vloer kom, merk ik dat er vaak verwarring is over de exacte functie van een modem en een router. Wat doen al die bakjes precies? Wat is het nut van een modem, en waarvoor dient een router? Een eenvoudige vraag, waarop gelukkig ook een simpel antwoord bestaat.

 

Modem

Als je internet wil, heb je eerst en vooral een internetprovider zoals Telenet of Proximus nodig. Zij zorgen voor een aansluiting in de vorm van een coaxkabel (Telenet) of telefoonlijn (Proximus). Wanneer je dat binnenkomende signaal van de televisie- of telefoonkabel rechtstreeks op een computer zou aansluiten, zou er helemaal niets gebeuren. Je hebt namelijk eerst nog een toestel nodig dat het inkomende signaal omzet in informatie die je computer begrijpt. Het toestel dat daarvoor zorgt, is een modem. Kort samengevat: een modem vertaalt het binnenkomende signaal van je provider in een bruikbaar internetsignaal voor je eigen netwerk.

 

Router

Meestal wil je meer dan één apparaat met het internet verbinden. Denk maar aan pc’s, laptops, tablets, smartphones, alarmsystemen of slimme thermostaten… Precies daarvoor heb je een router nodig. Een router verdeelt namelijk het internetsignaal van je modem over alle toestellen in je netwerk en zorgt voor een extra barrière tussen het internet en je thuisomgeving. Daarnaast maakt de router het mogelijk dat alle apparaten in huis met mekaar kunnen communiceren.

 

Modemrouter: twee-in-één

Internetproviders leveren standaard meestal één toestel dat de twee functies uitvoert. Zowel modem als router in één dus. Die toestellen zijn doorgaans niet van topkwaliteit. Het is nooit een slecht idee om voor een opstelling te kiezen die helemaal aan jouw behoeften beantwoordt.

Lees meer..